Większość osób doskonale zna smak białego, cienkiego chlebka, jakim dzielimy się w czasie wigilijnej wieczerzy. Opłatki od wielu wieków stały się właśnie symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, ale też i wielu sąsiednich. Sam chleb w religii chrześcijańskiej ma naprawdę duże znaczenie, oznacza bowiem przebaczenie, pojednanie i chęć wspólnego bycia.
Przed laty opłatki na święta wypiekano jedynie przy klasztorach i kościołach, obecnie opłatki na święta realizowana jest przez wyspecjalizowane firmy. Największe natężenie tej produkcji przypada na czas między wrześniem a grudniem, bowiem to na wigilię właśnie w każdym domu opłatki się pojawiają.
Robi się je jedynie z dwóch składników, czyli wody i mąki. Po ich dokładnym wymieszaniu gotową masę prasuje się na cieniutkie płaty, a później wypala w gorącym piecu i przycina na nieduże kawałki. Często przy prasowaniu stosuje się matryce, jakie wytłaczają świeckie lub religijne motywy.
+Tekst Sponsorowany+